kleuren pagina

Kleuren printen zoals jij het wilt

Als je de perfecte kleurenprint wilt met diepe zwarten en heldere full-colour beelden is het belangrijk dat je onze specificaties volgt. Je wilt natuurlijk niet dat je mooie beeldschermafbeelding een flets doek of vlag als resultaat heeft.

CMYK

Het belangrijkste om te weten is dat onze printers jouw prints produceren in CMYK kleuren. Dat wil zeggen dat iedere kleur die jij ziet wordt opgebouwd uit de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key ( zwart ).

De referentie van jouw beeldscherm of een bestand dat wordt aangeleverd met PMS kleuren kan hierdoor dus iets afwijkende van het eindresultaat.
Verzadiging juist

Verzadigd zwart printen

Hoe maak ik mijn zwart op in CMYK voor het beste printresultaat? Veel mensen gebruiken in hun ontwerp uitsluitend 100% zwart, terwijl je met het toevoegen van de andere CMYK kleuren vaak een veel mooiere vollere kleur zwart krijgt. Dit noemt men ook wel verzadigd zwart/Rich Black.

Let wel op dat het toevoegen van de andere drie CMYK kleuren invloed heeft op de tint van het zwart.
Verzadiging onjuist

Gewoon zwart printen

Als je de kleur zwart niet ondersteunt met andere kleuren is het zwart wat fletser. Het is erg belangrijk om al het zwart in je afbeelding dezelfde behandeling te geven, anders is er verschil in uitstraling in de uiteindelijke print, terwijl dit er op het scherm gelijk uitziet.

Wil je een order plaatsen en twijfel je toch? Kies dan voor bestandscontrole door Piet Hoevenaars Sign Industries. We kunnen eventueel zelfs nog een kleurtest verzorgen op het te gebruiken materiaal.
RGB vs CMYK

PMS en RGB kleuren

PMS en RGB kleuren worden softwarematig omgezet naar een CMYK waarde. De output zou nagenoeg gelijk moeten zijn, maar er kan een kleine afwijking ontstaan. Voor bepaalde kleuren is het omzetten naar CMYK lastiger. Denk aan fluor, metallic, goud en zilver kleuren. Daar kan een groter verschil ontstaan.

We raden daarom ook aan om de bestanden reeds in CMYK aan te leveren. Op deze manier kom jij niet voor verrassingen te staan bij uitlevering.

Kleurproef

Is een bepaalde (huisstijl)kleur enorm belangrijk voor jouw klant. Bestel dan vooraf een kleurproef. Op deze manier kan jij vooraf de kleurreferentie bepalen met jouw klant.

Kleurreferentie

Wij proberen uiteraard altijd om aangeleverde referenties zo goed mogelijk te benaderen, echter kunnen de kleuren iets afwijken door de limieten binnen het kleurbereik van de printer of beperkingen van materialen. In bepaalde gevallen kunnen kleuren afwijken door bijvoorbeeld lokale kleurinstellingen of een niet gekalibreerde monitor.

Als je vooraf een kleurproef wilt ontvangen dan kan dat worden aangevraagd. Een kleurenproef vooraf kan van invloed zijn op de uiteindelijke leverdatum van je oorspronkelijke bestelling.