Resolutie, pixels en nog eens pixels
Resolutie, daar maken wij geen punt van. Of juist wel! We gaan je precies uitleggen hoe je dit zo goed mogelijk kunt toepassen om de beste resultaten te halen. Afhankelijk van de toepassing en de zichtafstand hanteren wij verschillende normen voor de te gebruiken resolutie van foto’s en bestanden.
Bestanden schalen
Het kan mogelijk zijn dat jouw bestand op schaal aangeleverd moet worden. Op deze manier heb je geen problemen met de maximale formaten in de verschillende opmaakprogramma's als je bijvoorbeeld een mega groot spandoek gaat opmaken.
De resolutie waar het hieronder over gaat, gaat allemaal uit van een 100% opmaak. Dit wil dus zeggen dat als je je bestand op 10% opmaakt, je onderstaande getallen x10 moet doen. 75 DPI op 100% is dus 750 DPI op 10%.
Zelf de resolutie beoordelen
Bij een te lage resolutie kunnen er kartelranden of een blokkerig effect ontstaan. Toch is het niet altijd nodig om onze standaard advies resolutie van 75 DPI aan te houden.
De minimale resolutie hangt namelijk af van de situatie waarin het product gebruikt gaat worden en de afstand waarop het product bekeken gaat worden.
Op welke resolutie kan ik het beste aanleveren?
De optimale resolutie hangt zoals uitgelegd vast van de toepassing en de afstand tot de print. Onderstaand hebben we wat richtlijnen uitgewerkt waarmee jij gemakkelijk kan werken.
Op deze manier lever jij nooit een te zwaar bestand aan. Hierdoor wordt jouw bestelling gemakkelijker verwerkt in onze editor.
Resolutie | Toepassing |
---|---|
75 – 100 DPI | Prints die van dichtbij goed zichtbaar en leesbaar moeten zijn. Denk aan stickers en plaatmaterialen. Maar ook aan kleinere spandoeken etc. |
50 – 75 DPI | Prints die vanaf een aantal meter goed zichtbaar een leesbaar moeten zijn. Denk aan spandoeken, peesdoeken, wandbekleding of vlaggen. |
35 – 50 DPI | Prints die vanaf een grotere afstand goed zichtbaar een leesbaar moeten zijn. Denk aan XXL spandoeken, steigerdoeken en banners voor podia. |
Een hogere resolutie aanleveren?
Het is een misverstand dat een hogere resolutie van bijvoorbeeld 100-300 DPI een beter resultaat geeft. Sterker nog. Een hogere resolutie aanleveren geeft zelfs geen beter resultaat! Het kan zelfs zorgen voor langere verwerkingstijden, of andere problemen. Wij zullen de extra resolutie corrigeren naar een van bovenstaande keuzes. Is een bestand erg lastig of zelfs helemaal niet te verwerken door onnodig hoge resolutie dan kan dit een vertraging en/of extra kosten tot gevolg hebben.