Wat is witprint?

Bij witprint printen we naast de CMYK kleuren ook witte inkt. Op die manier zijn er op bijvoorbeeld transparante materialen speciale effecten te bereiken. Als witprint tot de mogelijkheden behoort op een materiaal, is dit in onze webshop ook te selecteren. We gebruiken dan diverse termen. Wat betekenen die eigenlijk, en hoe moet ik mijn bestanden aanleveren?

Witprint 100, 200 of 300%

  • Als we het hebben over witprint, dan printen we alleen de kleur wit, veelal op transparante materialen.
  • Het percentage geeft aan hoeveel inkt we aanbrengen. Bij 100% brengen we 1 inktlaag aan.
  • Daarbinnen kun je natuurlijk varieren met de dekking van de inktpercentages. Hoe hoger het percentage, hoe aanweziger de witprint zichtbaar is.
  • Let op met verlopen, als je zeker wilt dat alles naar wens geprint wordt kunnen we altijd een testprint voor je maken.
  • Let er wel op: witprint is nooit volledig dekkend/lockout/lichtdicht.

Hou er wel rekening mee dat dit een speciaal printproces is, en er langere doorlooptijden zijn.

Full colour + witprint 100, 200 of 300%

Bij full colour + witprint combineren we CMYK met witprint. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de fullcolour afbeelding beter zichtbaar is. Hoe hoger het percentage witprint, hoe beter de dekking onder de print. Het percentage slaat alleen op de hoeveelheid wit die we plaatsen.

Day & Night

Bij Day & Night printen plaatsen we de kleur wit tussen 2 lagen full colour, op die manier kun je bijvoorbeeld op een transparant materiaal 2 leesbare full colour afbeeldingen plaatsen, die afgedekt worden door de witte laag tussenin. Bij doeken of posters die van achter aangelicht worden kunnen we er door dit printproces voor zorgen dat het beeld overdag overeenkomt met het beeld 's avonds, doordat 's avonds de onderste full colour laag zorgt voor extra kleur bij de belichting van achter.

Witprint volvlak

Als je kiest voor een witprint volvlak, kies je ervoor om bij full colour + witprint, of bij day& night een witprint te maken zo groot als het product dat je besteld. De voordeligere versie hiervan is bij full colour + witprint het volledig wit aflamineren van het materiaal. Zie het kopje overdruk voor de aanleverspecificaties.

Witprint onder de geprinte delen

Als je kiest voor witprint onder de geprinte delen kies je ervoor om wit te plaatsen onder alle full colour elementen om bijvoorbeeld het beeld beter zichtbaar te maken. Zie het kopje overdruk voor de aanleverspecificaties.

Combinaties van full colour en witprint

Natuurlijk kun je zelf bepalen waar er op welke manier witprint wordt toegevoegd. Een bladerpatroon met bijvoorbeeld een tekst onderop, die in spiegelbeeld zichtbaar is van buiten. Als je dat op de juiste manier inschiet, komt er precies uit wat je in gedachten hebt.

Overdruk

Als je witprint achter de geprinte delen wilt hebben, zorg er dan voor dat de lijn of vulling op overdrukstaat. Zo weet onze software dat deze onder de full colour geprint moet worden.

One Way Vision binnenzijde raam

Als we One Way Vision printen die aan de binnenzijde van de raam geplakt kan worden, printen we 1 laag full colour en 1 laag zwarte inkt, met daartussen 3 lagen witte inkt. Elke printlaag wordt volledig geprint, maar doordat het materiaal al voorzien is van het One Way Vision patroon krijg je een stippenpatroon. Aan de ene zijde is het beeld dus doorzichtig, en aan de andere kant is de afbeelding zichtbaar.

Vragen over witprint?

Ben je niet helemaal zeker over je bestand, of wil je wat meer weten over witprint? Je kunt ons altijd bellen of mailen voor advies. Dan leggen wij het helder uit, zodat je online de juiste bestanden aan kunt leveren. Zo krijg je zeker de print die je in gedachten hebt.