Welke folie kies jij voor jouw project?

Piet Hoevenaars Sign Industries biedt 22 soorten folies aan. Dat zijn er een hele hoop. Iedere folie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Deze zullen wij jou hier uitleggen waardoor jij altijd de beste keuze maakt voor jouw project. We beginnen met de basiskennis en zullen daarna ingaan op folies voor specifieke toepassingen.

Monomeer folies

Monomeer folies hebben de volgende kenmerken:
  • Geschikt voor toepassingen tot 2 jaar.
  • Montage op vlakke ondergronden.
  • Binnen 2 jaar verwijderbaar zonder lijmresten.
Onder de monomeer folies vallen de folies van de Avery 3000 serie ( MPI 3001, MPI 3041 ), de DTEC Quickmount en de One way vision.

De monomeer folies worden ook wel gekalanderde folies genoemd. Tijdens het productieproces wordt de PVC laag op de backing aangebracht. Deze PVC pasta gaat door een aantal walsen waardoor de folie steeds dunner wordt. Later wordt de folie gekoeld en opgerold.

Door dit proces wordt de folie dus langzaam opgerekt en dunner gemaakt. Hierdoor treedt het "Memory effect" op; de folie wil terug naar zijn oorspronkelijke vorm waardoor deze wat zal krimpen.

Polymeer folies

Polymeer folies hebben de volgende kenmerken:
  • Geschikt voor toepassingen tot 7 jaar.
  • Montage op vlakke en licht gebogen ondergronden.
Onder de monomeer folies vallen de folies van de Avery 2000 serie ( MPI 2000, MPI 2004, MPI 2040, MPI 2150 ).

De polymeer folies zijn net als de monomeer folies een gekalanderd vinyl. Het polymeer vinyl bevat wat meer weekmakers en wordt dunner gewalst dan de monomeer folie.

Door de extra weekmakers heeft het vinyl minder krip en doordat het vinyl dunner is, kan de folie beter vervormd worden dan een monomeer folie. Hierdoor zijn de polymeer folies ook in te zetten op licht gebogen ondergronden zonder dat de folie los zal komen.

Gegoten folies

Gegoten folies hebben de volgende kenmerken:
  • Geschikt voor toepassingen tot 7 jaar.
  • Montage op 3D ondergronden.
  • Tot 150% vervormbaar.
Onder de gegoten folies valt de Avery MPI 1105 en de 3M Y80mC-114.

De gegoten folies worden ook wel carwrap of cast folies genoemd. In tegenstelling tot de monomeer en polymeer folies wordt deze folie niet gewalst maar gegoten.

Van het PVC wordt een enorm dunne laag op de backing aangebracht. Deze wordt daarna gedroogd, zonder dat deze wordt gewalst. Hierdoor wordt de folie niet opgerekt. Door dit productieproces is de folie spanningsvrij en enorm dun. Hierdoor krimpt het gegoten vinyl niet terug en kan de folie tot 150% opgerekt en vervormd worden.