Confectieatelier Piet Hoevenaars Sign Industries.

Een confectieatelier, wat gebeurt daar eigenlijk?

Deze week geeft Marieke een kijkje achter de schermen in ons confectieatelier. Op deze afdeling worden al onze textielen verwerkt. Denk aan vlaggen, peesdoeken, hoezen, backdrops en doeken met klittenband. Marieke Hoevenaars is verantwoordelijk voor de planning en de kwaliteitscontrole op deze afdeling. Samen met haar vrouwelijke team zorgt ze ervoor dat alle producten zo goed mogelijk worden uitgeleverd en dat de deadlines worden gehaald.
Confectie van een textiel doek.

Marieke: girlpower, klopt dat?

“Dat klopt zeker! Op onze afdeling werken alleen maar dames. Confectie en naaimachines worden al snel geassocieerd met vrouwen. In de praktijk blijkt dat ook zo te zijn, aangezien we hier alleen met dames werken. Al zijn er wel een aantal mannelijke collega’s uit de zeilmakerij die goed met een naaimachine overweg kunnen. Maar natuurlijk niet zo goed als ‘mijn’ vrouwen.”
Textiel snijden op de Zund snijmachine.

Waar begint jullie werk mee?

“De gesneden producten komen ons confectieatelier binnen nadat ze gesneden zijn op een van onze Zünd snijmachines. Deze machines snijden de vlaggen, peesdoeken en andere producten perfect op maat, waardoor wij deze direct verder kunnen verwerken, nadat we deze gecontroleerd hebben op mogelijke fouten.” “Daarna worden de doeken op de verschillende machines verder verwerkt. Bij een peesdoek van bijvoorbeeld Eco Display of Samba Lightex wordt de pees gestikt en het lipje om het doek uit het frame te trekken aangebracht. Bij de vlaggen van vlaggendoek of polymesh worden de tunnels gestikt en de band en haken aangebracht.”
Textiel kalander.

En dit doen jullie allemaal met de hand?

“Dat klopt. Op het snijden na, is de verdere verwerking handwerk. Natuurlijk gebruiken we wel de nieuwste en meest geavanceerde apparatuur. Dan moet je denken aan naaimachines met transportbanden en functies voor het automatisch knippen van de band en pees.” “De dames achter deze machines moeten deze handelingen wel allemaal uitvoeren en controleren. Dus ook hier kunnen we wel weer spreken van echte vakmensen die jarenlange ervaring hebben in het vak. Daarnaast proberen we nieuwe aanwas ook zo goed mogelijk op te leiden.”
Naaiatelier Piet Hoevenaars Sign Industries.

Van welke producten krijgt jouw team een échte kick?

“Dat kan van alles zijn. We verwerken enorm veel opdrachten. De opdrachten waar ik persoonlijk een kick van krijg, zijn die met een krappe deadline. De grootste klussen verwerken in een korte tijd, dat geeft voldoening. Dat is denk ik ook wat ons onderscheidt van andere partijen; we zeggen nooit nee, en proberen zoveel mogelijk met de klant mee te denken om samen tot het gewenste resultaat te komen.”

“Daarnaast verwerken we ook veel complexe opdrachten. Denk aan hoezen en grote achterdoeken in moeilijke vormen. Wanneer we deze doeken perfect passend maken en het resultaat zien, zijn we toch wel een beetje trots met zijn allen. Dat maakt ons werk ook direct zo mooi; geen enkele opdracht is gelijk.”

Achter de schermen: panelen

Natuurlijk maken we niet alleen maar printwerk op rol: we hebben een complete bedrijfshal voor vlakbedprinten en afwerken. Als je daar benieuwd naar bent klik dan hier.