Zeilmakerij

Deze week geeft Peter een kijkje in de verdere verwerking van de prints in onze zeilmakerij. Peter is een zeilmaker en specialist met meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van afwerkingen en moeilijke confecties. Kort door de bocht: in onze zeilmakerij worden de geprinte rollen verder verwerkt. Denk aan het snijden van de doeken, het omzomen en ringen van spandoeken of het maken van schuifzeilen en hoezen. Ook al deze bewerkingen doen we in eigen beheer. Dit geldt zowel voor alle standaardafwerkingen als voor al het maatwerk dat onze specialistische zeilmakerij te bieden heeft.

Peter, waar begint de afwerking mee?

“Ons werk start wanneer de geprinte rollen onze zeilmakerij binnenkomen. Deze worden vervolgens gesneden op onze 5 meter brede snijtafel van Bullmer. Dit proces verloopt automatisch, waardoor de prints perfect op maat gesneden worden. Tijdens het snijden krijgt iedere order een statusupdate en kunnen wij de order op de voet volgen. Wel zo handig!”

En dan zit jullie werk erop?

“In sommige gevallen wel. Wanneer een order alleen gesneden dient te worden, zit het werk er voor onze afdeling inderdaad op. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij Airtex en andere wandbekledingen. Daarnaast komt dit ook vaak voor bij Frontlit en Backlit. Bijvoorbeeld wanneer het doek wordt gebruikt in een klopframe of in een spansysteem voor een lichtbak.”

Makkie! en de andere afwerkingen?

“Doeken die meer afwerking nodig hebben, komen verder in onze zeilmakerij terecht. Daar verwerken wij de doeken op twee manieren. Standaard afwerkingen zoals zomen, tunnels en ringen gebeuren op een van onze luchttafels. Te vergelijken met een airhockeytafel, alleen dan ruim 25 meter lang. Door de luchtstroom zweven de doeken, waardoor de afwerking voor ons team wat makkelijker en sneller gaat. Aan de ene zijde van de tafel worden de doeken omgezoomd of voorzien van tunnel. Dit gebeurt met hete lucht, waardoor de twee lagen aan elkaar smelten. Aan de andere zijde van de tafel worden de spandoeken voorzien van ringen. Uiteraard precies op de afstand die gekozen wordt door de klant.”

“Daarnaast hebben we nog een grote vloer waar de overige afwerkingen worden gedaan. Denk aan het lassen van keders, verbinden van doeken, afwerkingen in moeilijke vormen en zelfs de productie van schuifzeilen en huiven.”

Klinkt goed! Maar is dan echt alles mogelijk?

“Onze vakmensen kunnen bijna alles. Doordat we onze mensen intern opleiden tot échte zeilmakers kunnen wij een heel breed portfolio aan afwerkingen aanbieden. Daarnaast werken wij, in tegenstelling tot veel andere bedrijven, nog met specialistische gereedschappen en tools. Denk hierbij aan speciale naaimachines, handföhns en aandrukrollen.“

“Dit zorgt ervoor dat wij in staat zijn om bijna ieder product te produceren. Denk aan hoezen met ritsen, spandoeken in speciale vormen en vrachtwagenzeilen. Hierdoor kunnen wij jouw klant voorzien van zowel standaard producten als specials op het gebied van textiel en PVC.”

Achter de schermen: confectieafdeling

Marieke Hoevenaars kan je een inkijkje geven in de afwerking van onze peesdoeken, vlaggen en andere producten. Ben je daar benieuwd naar, klik dan hier.